Турският президент Реджеп Ердоган заяви по време на съвместна пресконференция с

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви по време на съвместна пресконференция с
Коментари Харесай

Eрдоган: Украйна заслужава да влезе в НАТО

Турският президент Реджеп Ердоган заяви по време на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски, че Украйна заслужава правото да бъде член на НАТО.

" Украйна без подозрение заслужава участие в НАТО, завява президентът на Турция ", представен от организация " Анадолу ".

Ердоган също по този начин съобщи, че Турция ще помогне на Украйна " да се изправи на крайници ".

Двамата президенти дадоха конференция в Истанбул в нощта на петък против събота след диалози. С това приключва обиколката на Зеленски в Източна Европа, като по-рано тази той беше в България, след което в Чехия и Словакия. Следващата седмица се чака Зеленски да бъде и в Литва за срещата на върха на НАТО.

Ердоган декларира, че Турция поддържа териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна.

От самото начало на спора ние демонстрирахме нашата взаимност с Украйна, предоставяйки помощ в доста области - в политическата, икономическата сфера, в областта на сигурността. Ние бяхме и страната, която постави най-интензивни старания за преустановяване на войната по пътя на договарянията на основата на интернационалното право, съобщи президентът Ердоган.

Ердоган оповестява и че идващия месец господин Путин ще посети Турция, когато ще има опция да се обсъдят тези въпроси.

Ердоган разяснява и значимостта от продължение на споразумението за зърнения кулоар през Черно море. За една година са преведени 33 млн. тона артикули, а срокът на съглашението изтича на 17 юли. Сега е извънредно значимо да реализираме продължение на съглашението, а Турция продължава да поставя старания в това направление, твърди Ердоган.

Турският президент дава поръчка и че е значимо тази самодейност да бъде продължена най-малко за два - три месеца. " Като цяло се стараем да обезпечим доставката на артикули за международния пазар за период от 2 години ", декларира Ердоган.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР